Zagreb, 24. lipnja 2020 - Tvrtka za gospodarenje otpadom Metis d.d. godišnje ulaže dva milijuna kuna u razvoj poslovanja, a da postoje stabilne nacionalne strategije razvoja sektora ulagali bi i više, kazala je Marija Stanić, predsjednica uprave riječke tvrtke prilikom intervjua 1na1 koji je s njom, u sklopu konferencije 9. Croatia Waste Expo 2020. vodio Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Metis posluje već 72 godine na tržištima Hrvatske, surađuje sa brojnim partnerima EU te u Kini i SAD-u, a Marija Stanić gotovo cijeli svoj radni vijek je provela upravo u Metisu - posljednjih 10 godina kao voditeljica financija, da bi početkom ove godine preuzela funkciju predsjednice Uprave.

Iznimno ponosna na dosadašnji razvoj Metisa, Stanić je posebno izdvojila da je riječ o jednom od pozitivnih primjera privatizacije u Hrvatskoj - od gradskog poduzeća Otpad je 1992. stvoreno dioničko društvo koje je danas u mješovitom vlasništvu malih dioničara, sadašnjih i bivših zaposlenika tvrtke, te C.I.O.S. Grupacije, vodeće grupe za gospodarenje otpadom u regiji.

Metis je poslovnu 2019. završio sa 164 zaposlena, a zadnjih mjeseci, i tijekom pandemije Covida-19, zaposlili smo dodatnih 62 te sada imamo ukupno 240 radnika”, kazala je Stanić dodajući da je kompanija proteklu godinu ostvarila ukupan prihod od 227 milijuna kuna.

Na upit je odgovorila kako smatra da nepostojanje energana na otpad predstavlja veliki nedostatak u hrvatskom sustavu gospodarenja otpadom. „Dugo sam u ovom biznisu, znam da se kod nas već 30 godina govori o izgradnji energana, a nije napravljeno ništa. Sirovine konstantno izvozimo u Austriju i druge zemlje koje nemaju problema s time da u centrima svojih metropola imaju učinkovite energane koje iz otpada proizvode energiju, a ne smetaju nikome”, ocijenila je Stanić.

Ustvrdivši još jednom da razvoj kružnog gospodarstva u Hrvatskoj ide dosta sporo, Stanić je kao jedan od razloga navela i činjenicu da je najveći dio komunalnih tvrtki u javnom, gradskom i općinskom, vlasništvu, a to pak znači da su trome u djelovanju i spore u odlučivanju te prilagodbi na nove okolnosti. S druge strane, za zainteresirane velike privatne investitore veliki je problem da se stalno mijenjaju strategije gospodarenja otpadom, a čemu u Hrvatskoj svjedočimo gotovo sa svakom novom političkom garniturom, smatra predsjednica Uprave Metisa.

Samo rad od malih nogu, učenje od vrtićkog doba, može mijenjati svijest. I samo tako mijenjajući se moći ćemo se približiti misiji kružnog gospodarstva s nula otpada za odlaganje. „Znam da je to u realnosti nemoguća misija, jer svi mi samim našim postojanjem proizvodimo otpad, ali moramo težiti da što veći dio toga otpada ponovno oporabimo”, poručila je predsjednica Uprave Metisa Marija Stanić govoreći na 9. Waste Expo 2020.

Autor: Željko Lukunić/Pixell

Željko Lukunić/Pixell

Sisak, 8. lipnja 2020. – Moderni respirator, donacija C.I.O.S. Grupacije Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, predan je na prigodnoj svečanosti, na kojoj su nazočili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović i predstavnici C.I.O.S. grupacije Tajana Tomašević i Boro Mioč.

Zahvalivši svim djelatnicima Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ na savjesnom i predanom radu u pružanju kvalitetne medicinske skrbi građanima grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, Tomašević je, u ime Uprave C.I.O.S. grupacije, posebno istaknula dugoročnu povezanost sa lokalnom zajednicom. C.I.O.S. u Sisku djeluje od 2001. godine, a u Sisku i okolici radi i živi 88 zaposlenika članica C.I.O.S. grupacije.

Respirator, vrijedan 250.000 kuna, doniralo je društvo CE-ZA-R d.o.o., članica C.I.O.S. Grupacije. Uređaj je namijenjen bolesnicima pogođenim COVID-19, ali i u slučajevima drugih bolesti kad je liječenje potrebno nastaviti upotrebom respiratora. Riječ je o naprednom respiratoru, jedinom uređaju na svijetu koji, prema potrebi i stanju pacijenta, sam podešava parametre mehaničke ventilacije, čime se u velikoj mjeri olakšava rad bolničkim djelatnicima.

 

Radio Petrinja

C.I.O.S. donirao bolnicu u Sisku C.I.O.S. donirao bolnicu u Sisku C.I.O.S. donirao bolnicu u Sisku

 

19. travnja 2020. u sklopu akcije čišćenja na Glušćić Brdu, a u organizaciji Romea Ibriševića (Zelene stope) i u suradnji sa djelatnicima tvrtke CE-ZA-R d.o.o. uspješno je uklonjeno više auto olupina.

Akcija uklanjanja se nastavlja.

Zelena akcija Zelena akcija Zelena akcija Zelena akcija

 

C.I.O.S. ZAPOSLENICI C.I.O.S.GRUPE POMAŽU ZAGREPČANIMA ODMAH NAKON POTRESA

Zagreb, 22. ožujka 2020. - Zaposlenici i uprava C.I.O.S. Grupe, odmah nakon nekoliko potresa koji su rano jutros pogodili Grad Zagreb, stavili su odmah na raspolaganje zagrebačkom gradskom stožeru svoju mehanizaciju, potrebne kamione i ljudstvo.

U koordiniranom postupanju, ekipe C.I.O.S. Grupe pristupile su čišćenju građevinskog otpada sa ulica grada, istodobno pomažući u čišćenju i nekoliko bolničkih objekata.

C.I.O.S. ZAPOSLENICI C.I.O.S.GRUPE POMAŽU ZAGREPČANIMA ODMAH NAKON POTRESA C.I.O.S. ZAPOSLENICI C.I.O.S.GRUPE POMAŽU ZAGREPČANIMA ODMAH NAKON POTRESA

 

Potpisivanje C.I.O.S. Metalac


Ugovor o sponzorstvu između NK Metalac Sisak i C.I.O.S. SISAK, potpisan je 18. prosinca 2019. Ugovor je potpisan na svečanoj sjednici Kluba održanoj u novoobnovljenim prostorima na stadionu Metalac, a potpisali su ga predsjednik NK Metalac Zoran Sertić te u ime C.I.O.S. Grupe Boro Mioč, direktor C.I.O.S.-ovih tvrtki u Sisku. Potpisivanjem je osiguran neometan rad i daljnji razvitak kluba, prvenstveno njegove Omladinske škole.


Klub se kroz prošlost nekoliko puta našao u nezavidnoj situaciji, a zadnja takva situacija dogodila se 2018. godine kada Klub nailazi na nemogućnost rješavanja financijskih problema te problema oko vlasništva stadiona na kojem trenira cijeli njegov pogon i na kojemu se natječe.


Mogućnost ostvarenja svih potencijala Kluba, čime bi se povećala kvaliteta života u Sisku i sisačkom predgrađu Caprag, prepoznala je C.I.O.S. Grupa koja je odlučila sponzorirati daljnji rad i razvitak Kluba, a prvenstveno njegov Omladinski pogon. Zahvaljujući C.I.O.S. Grupi, Klub će nastaviti s nesmetanim radom i napretkom.

Boro Mioč, u ime C.I.O.S. Grupe, naglasio je povezanost Grupe i Siska riječima: „Pomagati zajednicu u kojoj djelujemo, a posebice kada su u pitanju osjetljive skupine poput djece, jedan je od temeljnih postulata društvenog odgovornog poslovanja C.I.O.S. Grupe. Sponzorstvo C.I.O.S. Grupe bit će usmjereno na izradu što kvalitetnijih uvjeta za članove našeg omladinskog pogona koji se sastoji od prstića, limača, mlađih pionira, starijih pionira i juniora. Osigurat će se novi dresovi, rekviziti za potrebe trenažnih procesa, školovanje mladih trenera za Uefa C i Uefa B licencu čime će se Klubu osigurati konstantan rast kvalitete trenažnog procesa.

Najavljeno je daljnje širenje poslovnih aktivnosti C.I.O.S. Grupe u Sisku, koja na svojoj lokaciji na prostoru bivše Željezare u Industrijskoj zoni djeluje već od 2001. godine.

Vlakovi, lokomotive, vagoni.....neizostavni su pratitelji promjena kroz ljudsku povijest. Tisuću je priča ispričano, knjiga napisano, filmova snimljeno. Brojne su ljubavi, a i poslovi sklapani u vagon-restoranima tijekom dugih putovanja s jednog na drugi kraj svijeta. U vagon-restoranima, uživajući u najboljim svjetskim kuhinjama te uslužnosti posluge intuitivno se može osjetiti doživljaj poštovanja i cijenjenog putnika.

Sustavno gradeći jedinstven i prepoznatljiv brend u sektoru gospodarenja otpadom, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, C.I.O.S. Grupa uvijek je ispred drugih. Cijeneći i podržavajući inovativnost spremna je prilagoditi svoje poslovne politike,  čak i arhitektonska rješenja viziji i misiji koju provodi – održivom razvoju.

Održivost izvire iz svake pore iznimnog idejnog rješenja, koje je, po zahtjevu uprave C.I.O.S. Grupe s ciljem spajanja upravne i gospodarske zgrade u suvremenom reciklažnom centru u Zagrebu, izradio ugledni hrvatski arhitekt Andrija Rusan, direktor Oris Kuće arhitekture i vlasnik istoimenog arhitektonskog studija. Andrija Rusan, čiji su radovi uvršteni u Phaidon Atlas of 21st World Architecture i Atlas Global Architecture circa 2000 (Fundación BBVA) te objavljeni u nizu knjiga i časopisa, razradio je ideju instalacije vagon-restorana koji će spojiti dva spomenuta objekta, ali i više od toga. Nije riječ samo o spoju, već o sponi, komunikacijskoj i poslovnoj vezi te istodobno zanimljivom prostoru druženja, za ugodan boravak djelatnika i posjetitelja.

Stare vagone u rezaonicama čeka posljednji polazak - na recikliranje. Ali vagon-restoran kojeg C.I.O.S. Grupa planira restaurirati u topli prolaz, dugo godina korišten u redovnom prometu, nastavlja svoj život. Pred arhitektom Rusanom i njegovim timom zadatak je uređenja i interijera, rješenja koje bi trebalo zadržati „duh starih vremena“, uz istovremeno postizanje glavnog cilja –  interne komunikacije objekata, na lokaciji sjedišta Grupe. Dodatno, zadatak je samim izborom materijala i koncepcijskim rješenjem unutrašnjosti vagona dočarati njegov izvorni izgled, uz svu funkcionalnost i potrebe suvremenog prostora.

Riječ je, nadalje, o zahtjevnom statičkom rješenju. Posebnost čini zahtjev za postavljanjem vagona na čeličnu nosivu konstrukciju, oslonjenu na obje zgrade, bez nosivih stupova ispod vagona, čime prostor ispod instalacije neće mijenjati svoju temeljnu svrhu i funkcionalnost.

„Odsluženom“ vagonu daje se novi život, a sve u suglasju sa strateškim usmjerenjem C.I.O.S. Grupe kružnom gospodarstvu koje počiva na načelu pretvaranja otpada u resurse.  Idejnim rješenjem dobiva se i nova dimenzija korisnosti, potpuno nova svrha, pri čemu se posebna pozornost pridaje zelenilu koje ovim rješenjem osigurava „zelenu gradnju“.

Opredjeljenje zelenom okolišu vidljivo je na svakom kutku prostora reciklažnog centra koji se prostire na 75 hektara na kojem su smještena jedinstvena postrojenja C.I.O.S. Grupe za obradu različitih vrsta otpada. Na pomno organiziranom i uređenom prostoru, postojeće hortikulturno rješenje vanjskih površina obuhvaća velik izbor raznolikog raslinja,  crnogoričnog i bjelogoričnog drveća te velike zatravljene površine.  Na lokaciji sjedišta Grupe u Zagrebu uređeno je više od 2.000 m2 prirodnog zelenila, što cijeli prostor čini ugodnim mjestom za rad i boravak, a planirana poveznica dvije zgrade vagon-restoranom pružit će potpuno novu vizuru građevina na lokaciji.

Za novi život u C.I.O.S. vagonu. Vidimo se uskoro.

Slika vagon
Idejno riješenje interpolacije
Slika vagon Slika vagon
Postojeće stanje

 

Ovogodišnji izbor Miss Hrvatske za Miss Svijeta nosi i društveno odgovornu notu. Pod motom Ljepota sa svrhom, živim zeleno (think green) ovogodišnji Izbor jasno označava opredijeljenost za rješavanje problema zbrinjavanja otpada i njegove ponovne uporabe. Stoga je Katarina Mamić, aktualna Miss Hrvatske, u suradnji s C.I.O.S. Grupom, ovogodišnjim partnerom u projektu Ljepota sa svrhom, pomogla u zbrinjavanju auto-olupina te time i vlastitim primjerom dodatno naglasila važnost odgovornog gospodarenja otpadom i njegovog recikliranja.

„Akcijom, u suradnji s C.I.O.S. Grupom, željela sam ukazati da svatko od nas može uvelike doprinijeti zaštiti prirode, a vlastiti život učiniti ekološki prihvatljivijim i odgovornim prema budućim generacijama. Auto-olupine se mogu jednostavno i besplatno predati na recikliranje i time napraviti nešto korisno za okoliš. Više od 95% posto svake olupine može se ponovno upotrijebiti i reciklirati i time dobiti sirovine koje možemo ponovno koristiti. Osim što ćemo okoliš učiniti čišćim i ljepšim, prilikom predaje cjelovitog vozila može se i zaraditi - jedna kuna po kilogramu, odnosno prosječno tisuću kuna za jedno vozilo, pa zar to nije odlično?“, izjavila je Katarina Mamić, koja je svoju ekološku akciju započela pozivom na besplatni broj 0800 0204, promptno ugovorivši uklanjanje auto-olupine iz prirode i preuzimanje na obradu. Katarina je zajedno s osobom zaduženom za uklanjanje auto-olupine sudjelovala u izvlačenju. Na taj način se i sama uvjerila u način rada i što je sve moguće ponovno iskoristiti, pratila je cijeli proces proizvodnje sekundarnog čelika, najkvalitetnije gotove sirovine za željezare, čijim se korištenjem smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Na primjeru auto-olupine, aktualna Miss Hrvatske Katarina Mamić ukazala je na puni smisao recikliranja – od predmeta koje više ne koristimo dobivamo nove proizvode i sirovine za ponovnu uporabu i nove proizvodne procese.

„Postoje moderne tehnologije koje omogućavaju pretvaranje otpadnih materijala u vrijedne sirovine i nove resurse, bez negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje. Danas svi pričaju o plastici - plastična vrećica proizvede se za jednu sekundu, koristi 20 godina, a treba joj do 400 godina za razgrađivanje u prirodi! Znate li da se od 18 recikliranih plastičnih boca može napraviti jedna majica nogometnog dresa? Nemojmo stoga odbacivati otpad u prirodu i narušavati njezin sklad, pokažimo odgovornost!“, istaknula je Miss Hrvatske Katarina Mamić na kraju svoga druženja sa zaposlenicima C.I.O.S. Grupe.

„Upravo zato je važno da svatko u svom životu napravi bar mali pomak – time ćemo pozitivno utjecati na kvalitetu i održivost našeg života na jednom i nama jedinom planetu Zemlji“, zaključila je Katarina koja je sudjelovanjem u akciji čišćenja prirode zaslužila hashtag #ljepotasasvrhom.

Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić Miss Mamić

20191211-slikafilm.jpg

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, održana je od 3. do 6. listopada u Sisku. Na 57. izdanju Revije koja se održava jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupljaju se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. Na taj način, uz Hrvatski filmski savez kao priređivači Revije iz godine u godinu izmjenjuju se osnovne škole, kino klubovi i filmske družine diljem Hrvatske te se u kontekstu filma oživi jedna nova sredina. Tako je, u suorganizaciji Kino kluba Sisak te u partnerstvu s dvije osnovne škole - OŠ Katarine Zrinske Mečenčani iz Donjih Kukuruzara i OŠ braće Ribar, Sisak četiri dana živio film i bio glavno filmsko središte za najmlađe filmoljupce.

Na Reviju je ove godine prijavljeno više od 220 dječjih filmova pristiglih iz filmskih družina u osnovnim školama i kinoklubova. Selekcijska komisija za prikazivanje odabrala je 89 filmova. Filmovi su se natjecali u šest kategorija među kojima su i ove godine najbrojnije animirani (27) i igrani film (26), slijede dokumentarni film (12), radionički (10), TV reportaža (8) te kategorija slobodnog stila (6).

Ovogodišnje izdanje Revije podržala je C.I.O.S. Grupa kao nastavak suradnje s Kino klubom Sisak.

Promocija slikovnice Lola, crni pas autorice Dragane Čubrilo, održana u subotu 21. rujna 2019. godine u Rakitju pored Zagreba, bila je još jedna prilika za podizanje svijesti o potrebi pomoći i udomljavanju životinja. Lolina priča, istaknuto je, važna je i za upoznavanje s uvjetima života u skloništu te posebno udomljavanja pasa koji iz raznih razloga teže pronalaze svoj novi dom. Predstavljanje knjige, tiskane na recikliranom papiru, održano je u prostoru Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo koja se brine za više od stotinu pasa. Udruga, čiji rad financijski podupire C.I.O.S. Grupa, u 2018. godini udomila je 365 pasa. Od početka djelovanja 2013. godine, udomljeno je više od 1.700 pasa i znatan broj mačaka.

Uvijek uz najmlađe

Odjel pedijatrije bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku od 17. rujna 2019. bogatiji je za novi uređaj za održavanje vitalnih funkcija koji uključuje monitor i defibrilator s popratnim nastavcima. Monitorom za nadzor vitalnih funkcija, koji se na Odjelu pedijatrije koristi gotovo svakodnevno, omogućava se pravovremeno određivanje stvarnog stanja oboljelog djeteta i nužna terapija.

Pomagati zajednici u kojoj djelujemo, a posebice kada su u pitanju osjetljive skupine poput djece, jedan je od temeljnih postulata društveno odgovornog poslovanja C.I.O.S. Grupe. Duboka, sada već i duga povezanost s lokalnom zajednicom u Sisku i Županiji, daje nam za pravo reći da smo dio pa gotovo svih važnih projekata čiji je cilj unaprjeđenje kvalitete života naših sugrađanki i sugrađana. Donacija Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić djelić je tog mozaika. Boro Mioč u ime C.I.O.S. Grupe zahvalio je djelatnicima Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, čiji stručan, savjestan i predani rad, iz dana u dan, pomaže vratiti vjeru u bolje sutra, a posebice onima na pedijatriji koji nanovo bude sjaj u očima naših malih prijatelja. C.I.O.S. je bio, jest i bit će nadalje uz vas, u prigodi svečanosti primopredaje uređaja istaknuo je Boro Mioč.

„Humanitarna akcija Obrtnici za djecu dokaz je da upravo ovakvim sinergijama građana i poslovnih subjekata možemo doprinijeti boljem i kvalitetnijem liječenju najmlađih pacijenata. Kao majka i liječnica dobro poznajem probleme malih pacijenata sisačke bolnice, od samog trenutka njihovog rođenja, i uvijek ću svojim angažmanom činiti sve da im liječenje učinim najkvalitetnijim, bržim i ugodnijim. Zato i osobno želim zahvaliti sve i jednoj osobi koja je kupnjom ulaznice za prigodnu humanitarnu modnu reviju pomogla nabavku ovih uređaja. Zahvaljujem i svim sponzorima i donatorima koji su odlučili pomoći projektima koji se realiziraju u zajednicu u kojoj posluju i pomoći nam podignuti kvalitetu zdravstvene zaštite i nadam se kako će se i ubuduće odazvati našim akcijama“, zaključila je inicijatorica humanitarne akcije dr. Željka Josić.

C.I.O.S. Grupa je osigurala uspjeh cijele humanitarne akcije najvećom pojedinačnom donacijom, uplativši iznos koji je nedostajao za kupnju ovih skupocjenih dijagnostičkih uređaja nakon prikupljenih ostalih donacija i humanitarne modne revije “Obrtnici za djecu” održane 17. lipnja u Sisku.

Sisak je i ove godine krajem kolovoza bio mjesto održavanja šestog Star Film Festa, koji se, kroz razne radionice i projekcije, odvijao na dvije predivne gradske lokacije – u Starom gradu i Kazalištu 21. 

Star Film Fest okupio je filmaše i filmašice iz Hrvatske i inozemstva. Od prijavljenih 1350 filmova, odabrano je 48 najboljih, a najuspješnijima u nekoliko kategorija podijeljene su i nagrade.

Za najmlađe zaljubljenike u film, Star Film Fest i njegov organizator Kino klub Sisak, pripremili su  dječji program i prigodnu projekciju animirane filmske priče o prijateljstvu i zajedničkom ustrajnom radu - “Pčelica Maja”, čije je prikazivanje sponzorski osigurala  C.I.O.S. Grupa.  U sklopu dječjeg programa mališani, ali i oni veći, mogli su se još jednom upoznati, neki prisjetiti važnosti recikliranja,  kroz dječje bojanke o važnosti i procesima recikliranja različitih vrsta otpada.

Cilj festivala, ističe u ime organizatora predsjednik Kino Kluba Sisak, Matija Holjevac, je približiti gledateljima i stručnoj publici različite vrste filmova mladih autora, istovremeno stvarajući mjesto gdje će filmski profesionalci i amateri razmjenjivati kreativne ideje, te im pružiti mogućnost da predstave svoje projekte i pronađu inspiraciju za nove. Glazba, neizostavni dio filmova, također je dobila svoje mjesto pod festivalskim zvijezdama, a tijekom trajanja Festivala predstavljeni su i brojni mladi umjetnici.

Početak je ovo lijepe suradnje Star Film Festa i C.I.O.S. Grupe, naglasio je Holjevac, čije članice posluju dugi niz godina na području grada Siska i zahvalio na dobrosusjedskoj  podršci, uz očekivanje da će se dobra suradnja nastaviti i dogodine.

A polako počinju i pripreme za sedmi Star Film Fest…

Tvrtka CE-ZA-R tijekom dana je, u sklopu preventivnih aktivnosti, kao odgovoran poslovni subjekt, provela prethodno najavljenu vježbu testiranja protupožarnih sustava i gašenja požara. U poslijepodnevnim satima, u zaštićenom i stalno nadziranom prostoru, zapaljena je manja količina otpadnog materijala. Kako su na lokaciji reciklažnog centra bili nazočni dežurni vatrogasci te sudionici vježbe, izazvana vatra na površini od 20ak m2 bila je pod punim nadzorom, odmah je lokalizirana, a sam postupak gašenja trajao je manje od 5 minuta. Stanovnici obližnjih naselja mogli su u tom intervalu primijetiti kratkotrajan dim. U suglasju s propisanim protokolom tvrtka CE-ZA-R izvijestila je Javnu vatrogasnu postrojbu koja je na intervenciju uputila 2 vozila, od kojih se jedno odmah vratilo u postaju.

Vježba požar

Telefonski smo vam dostupni svaki radni dan od 7 do 17 sati.
Pozivom na besplatni broj telefona 0800 0204, direktno od naših djelatnika možete saznati sve o besplatnom odvozu otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja te o naknadama koje vam C.I.O.S. Grupa pri tom isplaćuje.

Besplatni odvoz u bilo koje vrijeme možete prijaviti i online, na www.recikliranje.hr


U prilogu Trend TV-a govorimo o sakupljanju i oporabi otpadne bijele tehnike i otpadnih vozila.

U okviru uspostavljenog nacionalnog sustava, u kojem je CE-ZA-R d.o.o.  iznimno važan sudionik, građani mogu nazvati besplatni broj telefona 0800 0204 ili online prijaviti besplatni odvoz velikih kućanskih uređaja i otpadnih vozila. Na taj se način osigurava propisana oporaba ovih posebnih kategorija otpada, bez negativnih utjecaja na zdravlje, klimu i okoliš.

 

Humanitarna modna revija  “Obrtnici za djecu”,  održana u sklopu istoimene akcije 17. lipnja u Sisku, pokazala je još jednom svu humanost na djelu.

Revija, na kojoj su se svojim kreacijama predstavili domaći modni dizajneri, organiziralo je Udruženje obrtnika Sisak na inicijativu saborske zastupnice dr. Željke Josić, s ciljem osiguranja sredstava za kupnju monitora za nadzor vitalnih funkcija za Odjel pedijatrije Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak.

Uz značajan prihod od prodanih ulaznica, dodatno se sredstva osiguravaju prodajom svih viđenih odjevnih predmeta, kao i podrškom gospodarskih subjekata.

Akcija „Obrtnici za djecu“ trajat će do 17. kolovoza, do kada su moguće uplate na račun akcije IBAN HR4124070001500005763 s naznakom „Obrtnici za djecu“.

Svaka sekunda važna je za dijagnosticiranje stanja djeteta koje su roditelji doveli u  hitnu ambulantu Odjela pedijatrije sisačke bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ da bi se mališanima pružila adekvatna pomoć. No, liječnici  tog odjela često moraju biti pravi čarobnjaci kako bi nabavili uređaje koji su im potrebni za pravovremenu reakciju. Posuđivanje uređaja između različitih odjela ili slanje pacijenata u Zagreb, nešto je za čime liječnici često moraju posegnuti. Upravo jedan takav pedijatrijski uređaj je sisačkoj bolnici neophodan. Radi se o monitoru za praćenje vitalnih funkcija djece te defibrilatoru.

Chania

U sklopu redovitih edukacijskih aktivnosti, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Jankomir,  na lokaciji reciklažnog centra C.I.O.S. Grupe na zagrebačkom Jankomiru, provodit će od 13. lipnja do 2. srpnja 2019.,  preventivne vježbe u suradnji sa djelatnicima CE-ZA-R-a.

Višegodišnja uspješna suradnja uključuje, među ostalim, vježbe gašenja i spašavanja iz karamboliranih vozila pri tehničkim intervencijama vatrogasaca u cestovnom prometu. Upravo takve vježbe pokazale su se ključnima u kvalitetnoj pripremi za djelovanje u stvarnim situacijama.

Nove generacije JVP Jankomir tako se preventivnim vježbama, u suradnji sa CE-ZA-R-om,  educiraju i u praksi primjenjuju standardne postupke u različitim situacijama na terenu, čime  se izravno doprinosi pripremljenosti i uvježbanosti vatrogasaca za najpotrebnije intervencije.

Slike vatrogasci Slike vatrogasci Slike vatrogasci Slike vatrogasci

Za potrebe priloga Poslovnog Dnevnika Znanost i tehnologija, novinarska ekipa obišla je postrojenja C.I.O.S. Grupe. Posebno je popratila proces recikliranja otpadnih vozila.

Hrđave automobilske olupine kod Staroga Grada na otoku Hvaru, na Starogradskom polju, najvećoj plodnoj ravnici na svim jadranskim otocima i zaštićenom UNESCO-vom lokalitetu, uskoro bi trebale biti uklonjene i prostor očišćen i od drugog nagomilanog smeća.


Na poziv ravnatelja ustanove Starogradsko polje Vinka Tarbuškovića prostor su obišli članovi udruge Zelene stope i, zgroženi viđenim, odlučili su odmah krenuti u akciju čišćenja lokaliteta.


C.I.O.S. Grupa spremno se odazvala pozivu. Sudjelovat će u uklanjanju auto-olupina sa lokacije i obraditi ih u skladu sa propisima.
Nastavak je to aktivnosti u sklopu nacionalne akcije Očistimo Hrvatsku od olupina. Glavni operativac i inicijator, Romeo Ibrišević, najavljuje na glavnom gradskom trgu u Starom Gradu postavljanje izložbe fotografija auto-olupina na brojnim drugim lokacijama lijepe naše.


Starogradsko polje, zajedno s povijesnom jezgrom Staroga Grada, od 2008. godine na UNESCO-ovoj je listi svjetske baštine. Riječ je o najbolje sačuvanom antičkom grčkom katastru na Sredozemlju zbog čega je i postao 7. hrvatski lokalitet koji se nalazi na UNESCO-voj listi.
Ako smo uspjeli ukloniti i reciklirati tolike tisuće vozila, maknut ćemo i tih nekoliko desetaka sa Starogradskog polja!

Romeo Romeo Romeo Romeo

 

Tijekom više od četvrt stoljeća poslovanja, C.I.O.S. Grupa je postala značajan strateški partner i sakupljač otpadnih materijala brojnim građanima i klijentima u gospodarskom sektoru.

U želji da unaprijedimo usmjerenost na potrebe naših postojećih i budućih klijenata te osiguramo još kvalitetnije pružanje usluga u gospodarenju otpadom, od 1. ožujka 2019. telefonski smo vam dostupni svaki radni dan od 8 do 20 sati.

Pozivom na broj 01/ 3442 999, direktno od naših djelatnika možete saznati sve o besplatnom odvozu otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja te o naknadama koje vam C.I.O.S. Grupa pri tom isplaćuje.

Vještaci, koje je angažirao DORH, potvrdili su da Čistoća Zagrebačkog Holdinga  u poslovnom odnosu sa C.I.O.S. Grupom nije pretrpjela nikakvu štetu

Zagreb, 17. prosinca 2018. – C.I.O.S. Grupa, kao ni jedna njezina članica,  nije poslovnom suradnjom prouzročila nikakvu štetu Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, niti je u bilo kojem poslu sa Gradom Zagrebom bilo ikakvih pogodovanja prema bilo kojoj tvrtki članici C.I.O.S. Grupe.

Stalni sudski vještaci iz područja knjigovodstva, računovodstva i financija te iz područja gospodarenja otpadom, nakon provedenog kombinirano knjigovodstveno-financijskog te vještačenja gospodarenja otpadom o tome je li u konkretnom slučaju poslovne suradnje između članica C.I.O.S. Grupe i podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga nastupila šteta, konačnim mišljenjem su u dokumentu od 4. prosinca 2018. utvrdili da „na temelju usporedbe stvarno obavljenih usluga te plaćene cijene, sve dovedeno u vezu s uobičajenim, postojećim i tržišno prihvatljivim cijenama, u konkretnom slučaju nije nastupila šteta za Zagrebački holding d.o.o., Podružnicu Čistoća“. Vještake je, temeljem Rješenja Županijskog suda od 12. ožujka 2018. i 14. lipnja 2018.,  imenovalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Dakle, nema ni ne postoji optužnica protiv društva CE-ZA-R d.o.o., niti protiv bilo koje druge članice C.I.O.S. Grupe, za bilo kakvu navodnu štetu prouzročenu Podružnici Čistoća Zagrebačkog Holdinga.
 
Iako bi se u javnosti i čitajući medije mogao steći takav dojam, poslovna suradnja C.I.O.S Grupe sa Zagrebačkim holdingom ne čini niti jedan postotni poen od 1,5 milijardi kuna ukupnih prihoda Grupe. Nadalje, tek 1,2 posto ukupnih prihoda CE-ZAR-a, koji će u poslovnoj 2018. iznositi između 780 i 800 milijuna kuna, odnosi se na poslove sa Zagrebačkim holdingom. Pritom su poslovi u Zagrebu (ambalažni otpad - plastika, papir, metal; drvo;  glomazni otpad;  otpad od čišćenja ulica; ostali otpad koji nije biorazgradiv te neke druge vrste neopasnog otpada s reciklažnih dvorišta), ugovoreni  temeljem otvorenih postupaka javne nabave oglašenih u Službenom listu EU (TED) odnosno javnih poziva za dostavom ponuda za otkup otpada. Svim zainteresiranima moguć je uvid u javno objavljenu i svima dostupnu arhivu otvorenih postupaka javne nabave na portalu EOJN.hr, kao i ostvarenje prava na pristup svim informacijama i dokumentaciji postupaka javne nabave, s osnova Zakona o pravu na pristup informacijama.

Lako je provjeriti i utvrditi činjenice da se u otvorenim postupcima javne nabave Zagrebačkog Holdinga od 2013. do 2017. godine u kojima je sudjelovalo, društvo CE-ZA-R vrlo rijetko pojavilo kao jedini ponuditelj odnosno sudionik otvorenog postupka javne nabave. Jednako je tako i kod javno objavljenih javnih poziva za dostavom ponuda za otkup otpada, u kojima CE-ZA-R također nije jedini sudionik takvih postupaka javne prodaje.

Činjenica je da je C.I.O.S. Grupa, najveća hrvatska grupa na području gospodarenja otpadom i vodeća u regiji, koja već 27 godina strateški gradi svoje poslovanje primjenjujući najbolja svjetska iskustva. Grupa sudjeluje sa 22 posto u gospodarenju ukupno obrađenog otpada u RH (izuzme li se građevni otpad koji Grupa ne sakuplja i obrađuje oporabom i zbrinjavanjem).
Članice Grupe u Hrvatskoj, u kojima je više od 1.000 zaposlenih, ukupno će u 2018. sakupiti i obraditi preko 570.000 tona različitih vrsta otpada, što također predstavlja rast od  20-ak posto.

Za sve ostale informacije,
Kontakt: voditeljica ureda uprave C.I.O.S. d.o.o. Tajana Tomašević

U sklopu ekološke akcije Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina koja se provodi od 2004. godine, do danas ih je sakupljeno toliko da bi,  posložene na hrpu, dvostruko nadmašile Mount Everest. „Da smo ih slagali jednu iza druge, kolona bi se protezala od Samobora do Karlovca“, rekao je pokretač ove hvalevrijedne akcije Romeo Ibrišević.

CE-ZA-R, članica C.I.O.S. Grupe, pruža logističku podršku i obrađuje u akciji sakupljene auto-olupine, u skladu sa regulativom i najvišim standardima zaštite okoliša.

Poveznica na članak objavljen u ZG-magazinu 4.12.2018.

U prigodi stručno-poslovne konferencije 7. Croatia Waste Expo 2018. održane 7. studenoga 2018. u Zagrebu, razgovor sa članicom uprave C.I.O.S.-a Ivom Pripuz Špekuljuk - o poslovanju gospodarenja otpadom, inovacijama i planovima za daljnji razvoj C.I.O.S. Grupe

 

'Go gold' ili 'Budi u zlatnom' globalna je inicijativa podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece. Kao i drugi oblici malignih bolesti, karcinom u djece ima međunarodni simbol - zlatnu vrpcu. Ovaj jedinstveni simbol predstavlja hrabrost i snagu svakog djeteta koje pati od maligne bolesti, predstavlja borbu za poboljšanje prevencije s ciljem opadanja nekih oblika malignih bolesti u djece te predstavlja potrebu za pomoć 90% preživjelih od malignih bolesti koji pate od dugotrajnih, ozbiljnih zdravstvenih problema koji proizlaze izravno iz liječenja.

 

Prema podacima udruge Krijesnica -  udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, svake se godine u Hrvatskoj pojavi više od 180 novih slučajeva oboljenja od malignih bolesti u djece. S obzirom da liječenje traje u prosjeku godinu dana, a nerijetko i duže, obitelj oboljelog djeteta tijekom tog razdoblja dolazi do ruba svojih psihičkih, fizičkih i materijalnih snaga.
 

Svijest o važnosti zlatne vrpce ne može se podići bez pomoći svih nas.

Budući da je mjesec rujan podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece, C.I.O.S. se pridružio globalnoj inicijativi "Go Gold for Kids with Cancer®"

 

Svjetlo nade u borbi s ovom opakom bolešću, djeci i njihovim obiteljima pružaju brojne udruge. 

Pridružite nam se i podržite njihove aktivnosti, da bi mogli bolje i uspješnije pomagati djeci i njihovim roditeljima u borbi s ovom okrutnom bolešću.


Udruge djece oboljele od malignih bolesti:

 1. "Krijesnica" – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Prilaz Gjure Deželića 50, Zagreb
 2. "Ljubav na djelu" - udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb
 3. "Klub roditelja djece sa hematološko onkološkog odjela KBC Šalata, Šalata 2, Zagreb
 4. "Sanus" – klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Iločka 6, Split, 
 5. "Moje dijete" – udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Trg Ljudevita Gaja 8 Osijek,  
 6. "Iskrice" , Dalmatinska 2, Vinkovci, 
 7. "Pčelica", Frankopanska 213, Požega
 8. "Naša nada" – udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Braće Radića 13a, Slatina 
 9. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma hrvatske, Strossmayerova 9, Čakovec, www.uoll.hr
 10.  "Zajedno do zdravlja" – udruga kronično bolesnog djeteta, Dr. Roka Mišetića bb, PP 349, Dubrovnik 
 11. "Zajedno" - udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Slaviše Vajnera Čiče 8, Rijeka
 12. "Iskra" - udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Kralja Zvonimira 17, Otočac
 13. Udruga "Nina" Krešimira Filića, 42000 Varaždin 
 14. Udruga " Jak kao Jakov", V. Mačeka 1 47000 Karlovac 
 15. "Hrabro dijete", Vladimira Nazora 835400 Nova Gradiška 
 16. "SLAP" Slavonski brod

U CE-ZA-R-u Centru za reciklažu na zagrebačkom Jankomiru snimljem je službeni video spot "Kiša" sastava Singrlice. Kažu da slika vrijedi više od tisuću riječi. Pogledajte i poslušajte...

Otpad nije smeće - zamijeni ga za novac!

20151119-letak_auto_olupine.jpg 20151119-letak_zamjeniotpadzanovac.jpg

C.I.O.S. grupa konstruirala je i izradila prvi hrvatski podvodni spremnik za sakupljanje otpada za ekološku akciju čišćenja Jadrana, hrvatskih rijeka i jezera. Organizatori akcije su C.I.O.S. grupa, Curavić Diving Academy i udruga GUWAA (Global Underwater Awerness Association). Ronioci će vrijeme provedeno ispod površine moći bolje iskoristiti i prikupiti više otpada, budući da ne moraju izranjati sa svakim pronađenim komadom otpada. Cilj nove akcije je nastavak prikupljanja podvodnog otpada, nakon šestogodišnjeg prikupljanja odbačenih auto-olupina na kopnu i otocima.

Podvodni spremnik uspješno je korišten u tijeku prve akcije čišćenja zadarskog podmorja - iz mora je izvučena tona i pol otpada. Sakupljeni otpad preuzela je C.I.O.S. gr upa, odvojila po vrstama, te ekološki prihvatljivo reciklirala ili zbrinula.

Akciju podupiru bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanstva Velike Britanije, Norveške i Švedske, te mnoge osobe iz javnog života - Ivo Amulić, Petar Grašo, Danijela Martinović, Tony Cetinski, Inidira Vladić-Mujkić, Mario Valentić, Mario Mlinarić, Sonja Kovač, Dino Rađa, Mario Petreković, Rene Bitorajac, Zlatan Zuhrić Zuhra, Sandi Cenov, Nikolina Pišek i mnogi drugi.

20151119-ocistimojadranrijekejezera2.jpg

U Hrvatskoj je u 2009. prikupljeno 24 tisuće otpadnih vozila. Od toga je C.I.O.S. grupa sakupila i obradila više od 96%. Građani i tvrtke i dalje sve više prijavljuju otpadna vozila i velike kućanske uređaje za besplatan odvoz i recikliranje. Građani cijele Hrvatske za cjelovite auto-olupine s urednom dokumentacijom dobivaju od C.I.O.S. grupe veće naknade od onih osiguranih postojećom regulativom. Bez obzira na to predaje li vlasnik vozilo u reciklažnom centru članica C.I.O.S. grupe ili se otpadno vozilo preuzima kod vlasnika, C.I.O.S. grupa plaća najmanje jednu kunu po kilogramu otpadnog vozila (ovisno o situaciji na tržištu, moguća je i veća naknada!).

Članice C.I.O.S. grupe besplatno dolaze i po velike kućanske uređaje – hladnjake, štednjake, perilice, sušilice i drugo, a građani ih i sami mogu predati u reciklažne centre grupe. Osim toga, besplatno se u centre mogu predati i sve vrste otpadnih guma – osobnih, dostavnih, teretnih i putničkih vozila, te poljoprivrednih i radnih strojeva.

Sve informacije o besplatnom odvozu dostupne su na besplatnom telefonu 0800 0204, a online prijava za besplatni odvoz otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja moguća je na web adresi: www.ciosgrupa.com.

C.I.O.S. je suorganizirao eko-akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina", zajedno s fotoreporterom Romeom Ibriševićem, Renault Nissanom i časopisom Auto blic.

C.I.O.S. d.o.o. redovito stipendijama podupire desetak učenika i studenata, te daje donacije školama, programima interkulturalne razmjene i sportskim natjecanjima.

Za auto-olupine C.I.O.S. grupa i danas plaća! Za više informacija nazovite 0800 0204 ili prijavite odvoz na www.recikliranje.hr.