U prigodi stručno-poslovne konferencije 7. Croatia Waste Expo 2018. održane 7. studenoga 2018. u Zagrebu, razgovor sa članicom uprave C.I.O.S.-a Ivom Pripuz Špekuljuk - o poslovanju gospodarenja otpadom, inovacijama i planovima za daljnji razvoj C.I.O.S. Grupe

 

'Go gold' ili 'Budi u zlatnom' globalna je inicijativa podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece. Kao i drugi oblici malignih bolesti, karcinom u djece ima međunarodni simbol - zlatnu vrpcu. Ovaj jedinstveni simbol predstavlja hrabrost i snagu svakog djeteta koje pati od maligne bolesti, predstavlja borbu za poboljšanje prevencije s ciljem opadanja nekih oblika malignih bolesti u djece te predstavlja potrebu za pomoć 90% preživjelih od malignih bolesti koji pate od dugotrajnih, ozbiljnih zdravstvenih problema koji proizlaze izravno iz liječenja.

 

Prema podacima udruge Krijesnica -  udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, svake se godine u Hrvatskoj pojavi više od 180 novih slučajeva oboljenja od malignih bolesti u djece. S obzirom da liječenje traje u prosjeku godinu dana, a nerijetko i duže, obitelj oboljelog djeteta tijekom tog razdoblja dolazi do ruba svojih psihičkih, fizičkih i materijalnih snaga.
 

Svijest o važnosti zlatne vrpce ne može se podići bez pomoći svih nas.

Budući da je mjesec rujan podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece, C.I.O.S. se pridružio globalnoj inicijativi "Go Gold for Kids with Cancer®"

 

Svjetlo nade u borbi s ovom opakom bolešću, djeci i njihovim obiteljima pružaju brojne udruge. 

Pridružite nam se i podržite njihove aktivnosti, da bi mogli bolje i uspješnije pomagati djeci i njihovim roditeljima u borbi s ovom okrutnom bolešću.


Udruge djece oboljele od malignih bolesti:

 1. "Krijesnica" – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Prilaz Gjure Deželića 50, Zagreb
 2. "Ljubav na djelu" - udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb
 3. "Klub roditelja djece sa hematološko onkološkog odjela KBC Šalata, Šalata 2, Zagreb
 4. "Sanus" – klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Iločka 6, Split, 
 5. "Moje dijete" – udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Trg Ljudevita Gaja 8 Osijek,  
 6. "Iskrice" , Dalmatinska 2, Vinkovci, 
 7. "Pčelica", Frankopanska 213, Požega
 8. "Naša nada" – udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Braće Radića 13a, Slatina 
 9. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma hrvatske, Strossmayerova 9, Čakovec, www.uoll.hr
 10.  "Zajedno do zdravlja" – udruga kronično bolesnog djeteta, Dr. Roka Mišetića bb, PP 349, Dubrovnik 
 11. "Zajedno" - udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Slaviše Vajnera Čiče 8, Rijeka
 12. "Iskra" - udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Kralja Zvonimira 17, Otočac
 13. Udruga "Nina" Krešimira Filića, 42000 Varaždin 
 14. Udruga " Jak kao Jakov", V. Mačeka 1 47000 Karlovac 
 15. "Hrabro dijete", Vladimira Nazora 835400 Nova Gradiška 
 16. "SLAP" Slavonski brod

U CE-ZA-R-u Centru za reciklažu na zagrebačkom Jankomiru snimljem je službeni video spot "Kiša" sastava Singrlice. Kažu da slika vrijedi više od tisuću riječi. Pogledajte i poslušajte...

Otpad nije smeće - zamijeni ga za novac!

20151119-letak_auto_olupine.jpg 20151119-letak_zamjeniotpadzanovac.jpg

C.I.O.S. grupa konstruirala je i izradila prvi hrvatski podvodni spremnik za sakupljanje otpada za ekološku akciju čišćenja Jadrana, hrvatskih rijeka i jezera. Organizatori akcije su C.I.O.S. grupa, Curavić Diving Academy i udruga GUWAA (Global Underwater Awerness Association). Ronioci će vrijeme provedeno ispod površine moći bolje iskoristiti i prikupiti više otpada, budući da ne moraju izranjati sa svakim pronađenim komadom otpada. Cilj nove akcije je nastavak prikupljanja podvodnog otpada, nakon šestogodišnjeg prikupljanja odbačenih auto-olupina na kopnu i otocima.

Podvodni spremnik uspješno je korišten u tijeku prve akcije čišćenja zadarskog podmorja - iz mora je izvučena tona i pol otpada. Sakupljeni otpad preuzela je C.I.O.S. gr upa, odvojila po vrstama, te ekološki prihvatljivo reciklirala ili zbrinula.

Akciju podupiru bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanstva Velike Britanije, Norveške i Švedske, te mnoge osobe iz javnog života - Ivo Amulić, Petar Grašo, Danijela Martinović, Tony Cetinski, Inidira Vladić-Mujkić, Mario Valentić, Mario Mlinarić, Sonja Kovač, Dino Rađa, Mario Petreković, Rene Bitorajac, Zlatan Zuhrić Zuhra, Sandi Cenov, Nikolina Pišek i mnogi drugi.

20151119-ocistimojadranrijekejezera2.jpg

U Hrvatskoj je u 2009. prikupljeno 24 tisuće otpadnih vozila. Od toga je C.I.O.S. grupa sakupila i obradila više od 96%. Građani i tvrtke i dalje sve više prijavljuju otpadna vozila i velike kućanske uređaje za besplatan odvoz i recikliranje. Građani cijele Hrvatske za cjelovite auto-olupine s urednom dokumentacijom dobivaju od C.I.O.S. grupe veće naknade od onih osiguranih postojećom regulativom. Bez obzira na to predaje li vlasnik vozilo u reciklažnom centru članica C.I.O.S. grupe ili se otpadno vozilo preuzima kod vlasnika, C.I.O.S. grupa plaća najmanje jednu kunu po kilogramu otpadnog vozila (ovisno o situaciji na tržištu, moguća je i veća naknada!).

Članice C.I.O.S. grupe besplatno dolaze i po velike kućanske uređaje – hladnjake, štednjake, perilice, sušilice i drugo, a građani ih i sami mogu predati u reciklažne centre grupe. Osim toga, besplatno se u centre mogu predati i sve vrste otpadnih guma – osobnih, dostavnih, teretnih i putničkih vozila, te poljoprivrednih i radnih strojeva.

Sve informacije o besplatnom odvozu dostupne su na besplatnom telefonu 0800 0204, a online prijava za besplatni odvoz otpadnih vozila i velikih kućanskih uređaja moguća je na web adresi: www.ciosgrupa.com.

C.I.O.S. je suorganizirao eko-akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina", zajedno s fotoreporterom Romeom Ibriševićem, Renault Nissanom i časopisom Auto blic.

C.I.O.S. d.o.o. redovito stipendijama podupire desetak učenika i studenata, te daje donacije školama, programima interkulturalne razmjene i sportskim natjecanjima.

Za auto-olupine C.I.O.S. grupa i danas plaća! Za više informacija nazovite 0800 0204 ili prijavite odvoz na www.recikliranje.hr.